top of page
Search
  • Writer's pictureManon van Luling

Nutri-score: hoe het je kan helpen een gezondere keuze in de supermarkt te maken

Wanneer je in de supermarkt komt lijkt het net een oerwoud aan productkeuzes. Voor elke boodschap op je lijstje kan je nog uit tig verschillende varianten en merken kiezen. Dat niet alle producten allemaal even voedzaam zijn, dat weten we wel. Maar hoe maak je dan toch de beste keuze? Daarvoor is de Nutri-Score ontwikkeld. Hij is er al een tijdje en sinds 1 januari 2024 is de Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo in Nederland. In de praktijk merken wij regelmatig onduidelijkheid bij onze cliënten over het gebruik en toepassen van deze score op de dagelijkse boodschappen. Daarom willen we vandaag uitleggen hoe je deze Nutri-Score kan gebruiken zodat je je een weg kan banen door alle producten in de supermarkt en met een gezondere keuze thuis kunt komen. 

Heb jij het al gezien in de supermarkt?
Nutri-score

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een logo op voedingsmiddelen met een kleurcode (Groen-Geel-Oranje-Rood) en een letteraanduiding (A t/m E). Hierbij is een groene A de gezondste keuze en de rode E de minst gezonde.

Bij het uitdelen van de scores wordt er gekeken naar de samenstelling van het product. Dat wil zeggen: wat erin zit qua ingrediënten en de voedingswaarde van het product. Wanneer er gekeken wordt naar de samenstelling van een product dan scoort het product pluspunten wanneer het veel vezels en eiwitten bevat en bijvoorbeeld gemaakt is met fruit, groente en peulvruchten. Minpunten worden gescoord wanneer deze producten veel energie (kcal), suikers, verzadigde vetten en zout bevatten. 


Sta je bijvoorbeeld voor het schap met mueslirepen en tussendoortjes, dan bevat een reep gemaakt van noten, dadels en havermout betere ingrediënten en de voedingswaarden scoren ook hoger op vezels, eiwitten en onverzadigde vetten dan wanneer je deze zal vergelijken met een tussendoortje met toegevoegd suiker, bloem en boter. Hierbij zal je dus zien dat de noten-dadel reep met de score A een beter tussendoortje is dan de mueslireep met suiker, bloem en boter met een score D.

Maar let wel op: Het is belangrijk dat je producten uit dezelfde productcategorie met elkaar vergelijkt. Je kan niet een tussendoor-reep vergelijken met een fles frisdrank of een pot mayonaise. Er wordt dus binnen één en dezelfde categorie gekeken en vergeleken. Je kan dus niet zeggen dat alle producten met een score A of B super gezond zijn, maar in vergelijking met de producten die naast hen in het schap staan zijn het betere keuzes.


Nutri-score en de schijf van vijf

Waarom hebben we de Nutri-Score nodig als de schijf van vijf al aangeeft welke producten wel of niet binnen een gezond eetpatroon passen? Het klopt inderdaad dat de schijf van vijf al duidelijke richtlijnen geeft voor een gezond voedingspatroon waarbij de nadruk gelegd wordt op groente, fruit, noten, zuivelproducten en eiwitbronnen zoals onbewerkt vlees, vis of peulvruchten. Als je altijd helemaal volgens de schijf van vijf eet, dan heb je de Nutri-Score waarschijnlijk niet nodig. Maar, omdat veel mensen ook weleens producten buiten de schijf van vijf eten, kan de Nutri-Score heel handig zijn om toch een iets gezondere keuze te maken.

Een handje noten of een stuk fruit als tussendoortje staat binnen de schijf van vijf en is daarmee een gezonde keuze. Maar heb je toch zin in iets anders, zoals de mueslireep, dan kan je kijken naar de varianten met een A of een B om toch een gezond mogelijke keuze te maken. Een ander voorbeeld: We willen allemaal wel eens wat anders drinken dan water, koffie of thee. Alle sapjes of frisdranken staan buiten de schijf van vijf maar onderling verschillen deze producten en voedingswaarden onwijs van elkaar. Ook daarbij kan de Nutri-Score je helpen.

Bekijk de Nutri-score
Pizza kiezen: kijk op de ingrediënten- en voedingswaardelijst

Sjoemelen met de score

Helaas zijn de consumenten niet de enige die met de Nutri-Score bezig zijn. Ook fabrikanten zijn de scores opgevallen en doen hun best om ervoor te zorgen dat hun product een zo hoog mogelijke score krijgt. In veel gevallen is dit hartstikke goed. Dit betekent dus dat zij hun best doen om minder zout en suiker in het eindproduct te stoppen en meer aandacht te geven aan eiwitten en vezels. Maar dit gaat niet altijd helemaal eerlijk. Zo wordt er extra cellulose (vezel afkomstig van boomschors) toegevoegd aan de bodem en zelfs de kaas van sommige diepvriespizza’s om van een score D naar een B te kunnen gaan. Frisdranken met zoetstof bevatten dan wel minder suiker en calorieën dan een frisdrank met suiker, gezond is het nog steeds niet. Als je de mogelijkheid hebt, kijk dan ook zeker zelf nog extra op de verpakking en naar de ingrediënten en gebruik je gezonde verstand. Een diepvriespizza, een fles (light) frisdrank of een koek past niet binnen de schijf van vijf en is eigenlijk nooit echt gezond. Ook niet als het een A of een B scoort. Voor af en toe is het prima om producten buiten de schijf van vijf te eten. Laat de Nutri-Score je dan helpen met een product met hoge score te kiezen. En als je eens een ‘D’ of ‘E’ eet, geniet er vooral van en eet het mindful!


Gebruik jij de nutri-score al en zijn jou nog specifieke producten opgevallen? Laat het ons weten!Recent Posts

See All

1 Comment


t.poll88
Apr 19

Super handig om dit te weten, dank voor het handige en verhelderende overzicht!

Like
bottom of page