top of page
Search
  • Writer's pictureNienke Kreté-Tolhuijs

Leefstijl en COVID-19

Updated: Apr 15, 2021

Er wordt tijdens deze pandemie gehamerd op een goede gezondheid. Zorg je goed voor jezelf? Dan ben je minder vatbaar voor ziekte, want je hebt een betere weerstand. Verschillende wetenschappers hebben een brief gestuurd naar minister De Jonge met de vraag of gestart kan worden met een campagne gericht op een gezonde leefstijl.


Misschien heb je het al ergens gehoord of gelezen: de meeste COVID-patiënten in het ziekenhuis en op de IC hebben overgewicht of obesitas. Overgewicht heb je met een BMI ≥25, obesitas heb je met een BMI ≥30. Vaak gaat het overgewicht bij de COVID-patiënten gepaard met een andere aandoening zoals een hart- of longaandoening, of diabetes. Dit maakt dat de patiënt namelijk nog vatbaarder voor ziekte en dus ook vatbaarder voor COVID-19.


'Coronakilo's' wordt misschien wel hét woord van 2020. En hoe zit het bij jou? Heb jij je laten gaan toen je verplicht thuis moest werken? De keuken was opeens wel erg dichtbij... En voor wie zou je gaan sporten? Een summer body was dit jaar niet nodig. Toch hamer ook ik op een gezonde leefstijl. Niet alleen omdat dit mijn beroep is, maar vooral omdat dit helpt bij het bevorderen van een goede weerstand en juist dat maakt jou minder vatbaar voor ziekte en dus ook COVID. Zelfs al val je slechts een paar kilo af, zien we een verbetering in gezondheid en weerstand.


Het is niet ingewikkeld gelukkig. Kom van die bank af en loop een blokje om met je buurman. Als je moet bellen voor werk, kan dit ook tijdens een wandeling buiten. Als je tandenpoetst kan je squats doen. En nu je toch thuis bent tijdens lunchtijd, kan je een lekkere gezonde soep of salade maken om extra groenten binnen te krijgen.


Wil je meer tips? Laat het vooral weten, want ik denk graag mee!


Wil jij weten wat jouw BMI is? Voer je lengte en gewicht in en kom er achter: https://www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter.aspx.


Bijlage: poster Rijksoverheid 'Zorg goed voor jezelf'.

poster+aangepast+NKC+Gezonde+leefstijl
.p
Download P • 105KB

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page