top of page
Search
Writer's pictureManon van Luling

Quiz: voeding tijdens de zwangerschap

Feiten en fabels
Voeding tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om bewust te zijn van wat je eet en drinkt, omdat dit direct invloed kan hebben op de gezondheid van zowel jou als je ongeboren kind. Nu je zwanger bent, heb je vast al eens te maken gehad met ongevraagde adviezen over wat je nu wel of juist niet mag eten. Er gaan helaas veel misconcepties rond over wat wel en niet veilig is om te consumeren tijdens de zwangerschap, wat tot verwarring kan leiden.


Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren over wat wel en niet veilig is om te eten tijdens je zwangerschap. In deze blogpost zetten we de meest voorkomende misvattingen op een rijtje en geven we je nuttige tips voor een gezonde voeding tijdens deze bijzondere periode. Lees snel verder voor meer informatie en vergeet niet dat het altijd verstandig is om bij twijfel contact op te nemen met een professionele zorgverlener of diëtist. Veel succes met het eten voor twee (of niet)!


Klaar voor de feiten en fabels-quiz?


1. Tijdens je zwangerschap moet je eten voor twee

Laten we meteen beginnen met de meest bekende misvatting over zwangerschapsvoeding: Wanneer je zwanger bent moet je eten voor twee. Wat denk jij?


Dit is natuurlijk: Niet waar!

Extra energie heb je zeker nodig, maar eten voor twee is een beetje overdreven. De gemiddelde vrouw heeft dagelijks 2000 kilocalorieën nodig. Tijdens het eerste trimester komt daar zo’n 70 bij. Dat staat gelijk aan 1 appel of 1 gekookt eitje. Tijdens het tweede trimester mag je 260 erbij optellen. Bijvoorbeeld 2 bananen of 2 crackers met pindakaas. Tijdens het derde trimester is dat 500. Dat zijn drie handjes met noten of 2 boterhammen met een hele avocado. Dat is al flink wat extra, maar nog steeds maar 25% bovenop de gemiddelde behoefte van een volwassen vrouw.


Ben je in verwachting van een tweeling? Dan zijn jouw behoeftes in het eerste, tweede en derde trimester respectievelijk 300, 680 en 900 kilocalorieën. 


2. Tijdens je zwangerschap kan je lichaam meer vitaminen en mineralen opslaan dan wanneer je niet zwanger bent.

Wanneer je zwanger bent, heb je best wat extra vitamines en mineralen nodig. Foliumzuur, vitamine D, ijzer, calcium en jodium zijn bekende voorbeelden van de aandachtspunten tijdens de zwangerschap. Maar van bijna alle vitamines en mineralen heb je extra nodig. Niet voor niets dat de schappen vol staan met multi-vitamines voor de zwangere vrouw. Maar zijn deze extra supplementen wel nodig?


Deze stelling is: Waar!

Het klopt dus dat je meer vitamines en mineralen nodig hebt. Maar wonderlijk genoeg gaat je lichaam veel efficiënter met de opname van deze vitamines en mineralen om waardoor je meer op kunt nemen. Goed op je voedingspatroon letten zodat je alles binnen krijgt is natuurlijk heel handig, maar een multivitamine is vaak niet nodig.*

Twijfel je of je alles wel binnen krijgt? Dan kun je altijd advies inwinnen bij een diëtist. Extra vitamines uit je voeding hebben namelijk altijd de voorkeur boven supplementen.


*Voor foliumzuur en vitamine D wordt er wel geadviseerd om een supplement te nemen. 


3. De smaakontwikkeling van jouw baby begint al in de buik: Wat jij eet of drinkt heeft invloed op de geur en smaak van het vruchtwater. 

Dus: Als jij nu al veel verschillende soorten groenten eet, is de kans groot dat je baby later ook een makkelijke groenten-eter wordt.

Dit is misschien een beetje een verrassing maar, deze stelling is dus waar

Jouw baby kan na 3 à 6 maanden al proeven en ruiken en deze zintuigen worden alleen maar beter. Wat jij eet of drinkt beïnvloedt de geur en smaak van het vruchtwater en zo geniet jouw baby alvast met jou mee. Extra motivatie dus om heel gevarieerd groente en fruit te eten.


Lukt het niet om gevarieerd te eten omdat je misschien erg misselijk of vermoeid bent? Geen zorgen. Een dieet met veel variatie geeft nog geen garantie dat je baby een makkelijke eter wordt en andersom ook niet; weinig variatie zorgt er niet voor dat jouw kind geen groente lust. Maar heb je wel de tijd, zin en motivatie om veel te variëren, dan hebben jullie daar allebei profijt van!


4. Pittig eten kan je beter vermijden.

Als je baby al met jou mee kan proeven, dan is het misschien handig om die spicy taco’s of dat potje sambal te laten staan. Voor kinderen maak je immers het eten ook wat minder pittig. 

Voor wie van pittig eten houdt is dit dan weer een opluchting, deze stelling is namelijk: Niet waar!


Ondanks dat je baby wel mee kan proeven, zal hij geen last hebben van pittig eten. Heb je er zelf last van omdat je brandend maagzuur hebt? Laat het pittige eten dan staan.


5. Biologisch eten is beter en veiliger voor de baby

Over biologisch eten zijn de meningen heel erg verdeeld. De één noemt het onzin, de ander raakt een niet-biologische appel liever niet aan. Maar wat zeggen de onderzoeken over biologisch eten tijdens de zwangerschap?


Deze stelling is: Niet waar!

Biologische producten hebben niet meer voedingsstoffen dan niet-biologische producten. Dat gezegd te hebben, het is natuurlijk wel (extra) belangrijk dat jij je groente en fruit goed wast en eventueel schilt. Maar dit geldt voor zowel biologisch als niet-biologisch.

Als je liever biologisch eet en jouw budget dit toelaat, dan is dat natuurlijk helemaal prima. Maar er is geen bewijs voor dat dit echt beter is.


6. Rauwe vis mag je alleen eten als het bij de visboer vandaan komt.

Sowieso bestaan er wat misvattingen over het eten van vis tijdens de zwangerschap. Veel vissoorten worden afgeraden vanwege zware metalen en vervuiling wat erin zit maar de omega-3 vetten zijn wel super belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren kind. Ben je benieuwd welke vissoorten geschikt zijn om te eten als je zwanger bent? Raadpleeg dan de gratis app van het voedingscentrum: 'Zwangerhap'.


Rauwe producten zoals rauw ei, filet american en rauwe vis worden afgeraden omdat de kans op besmetting groot is bij rauwe producten. Nu wordt er weleens gedacht dat wanneer je een rauw visje bij de visboer haalt dit wel veilig is omdat dit zó vers is en de kans op besmetting daardoor erg klein is.


Helaas voor de visliefhebber is deze stelling: Niet waar!

De kans op besmetting door het eten van rauwe producten is sowieso vrij klein, maar de gevolgen als je te maken krijgt met een besmetting zijn zeer groot. Daarom wordt er, ook als het bij de visboer vandaan komt, afgeraden om rauwe vis te eten.


7. Je mag geen soja eten als je zwanger bent.

Met de opkomende groep vegetariërs en veganisten, wordt de inname van soja steeds meer onder de loep genomen. Sojaproducten bevatten namelijk fyto-oestrogenen die een hormonale werking kunnen hebben. Misschien niet zo handig dus, nu je zwanger bent?


Voor wie weleens een vegaburger eet, hebben we goed nieuws. Deze stelling is namelijk: Niet waar!

Wel met een kleine kanttekening: Isoflavonen (en fyto-oestrogenen) uit supplementen worden namelijk wel afgeraden om te gebruiken tijdens je zwangerschap en om het zekere voor het onzekere te nemen is het advies om uit voeding niet meer dan 1 mg isoflavonen per kilogram lichaamsgewicht te eten.Weeg je 64 kilo? Dan mag je tot: 310 gram tofu, 230 gram sojabonen of 610 ml soja yoghurt eten op een dag.


8. Je kan beter geen noten eten als je zwanger bent, want dat vergroot de kans op een allergie bij je ongeboren kind.

Als je iemand kent die een notenallergie heeft, weet je als geen ander hoe heftig dat kan zijn. Natuurlijk wil je deze vervelende allergie voorkomen bij jouw kind. Lang werd er gedacht dat het eten van noten tijdens je zwangerschap het risico op een allergie vergroot.

Maar gelukkig is deze stelling: Niet waar!

Het eten van noten vergroot gelukkig niet de kans op een allergie. Noten eten tijdens je zwangerschap is juist super gezond! Ze zijn een goede bron van eiwitten, gezonde vetten, vezels en mineralen. Allerlei stofjes die je extra goed kunt gebruiken als je zwanger bent.


9. Vitamine A uit wortels kan geen kwaad.

Te veel vitamine A tot je nemen kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Dat is de reden dat het eten van lever en ander orgaanvlees en het nemen van supplementen met (veel) vitamine A wordt afgeraden.

Maar hoe zit dat dan met de oranje groenten zoals wortelen en zoete aardappelen?

Deze stelling is: Waar!

Het soort vitamine A uit planten is namelijk een ‘inactieve’ vorm van vitamine A. Deze moet in ons lichaam eerst geactiveerd worden voor we hem op kunnen nemen. Simpel gezegd stopt ons lichaam met het opnemen van vitamine A uit planten wanneer we genoeg hebben, de rest plassen we weer uit zodat we geen gevaarlijke hoeveelheden opslaan in ons lichaam.Voor de geactiveerde vitamine A uit lever en uit supplementen geldt dit niet. Hiervan blijven we opnemen, ook al hebben we te veel. Dit kan negatieve gevolgen hebben.


10. Je mag helemaal geen koffie en thee meer drinken.

En om af te sluiten: Koffie en thee laat je liever helemaal staan omdat er cafeïne in zit. Waar of niet waar? 

Gelukkig is deze stelling: Niet waar!

In koffie en thee kan inderdaad cafeïne zitten (tenzij je voor cafeïnevrij kiest natuurlijk) en met dit stofje wil je zeer matig zijn omdat het je bloeddruk wat kan verhogen. Hier heb je zelf misschien niet direct last van, maar je baby merkt dit wel. Gelukkig mag je nog 200 milligram cafeïne per dag en één kopje koffie levert ongeveer 60 milligram. Maar let er daarbij dus wel op dat ook thee, frisdranken en chocolade cafeïne bevatten. 


Dat waren 10 feiten en fabels over de zwangerschap! Hoeveel had jij er goed?


<4 Goed beantwoord: Oei, dan mag jij nog even de boeken induiken. Op de website van het voedingscentrum kan je veel informatie vinden over gezonde voeding tijdens de zwangerschap. 

5-7 goed beantwoord: Dan ben je al een aardig eind op weg! Laat je niet te veel wijsmaken en vertrouw op jouw algemene kennis van gezonde voeding tijdens de zwangerschap.

8-10 goed beantwoord: Jij bent een expert! Niemand kan jou nog iets geks wijsmaken!


1 kommentar


t.poll88
25 juni

Wat super handig om te weten!

Gilla
bottom of page