Heb je je perfecte hoofdgerecht al bedacht voor je kerstdiner? Dan kan er nog een lekker bijgerecht naast. Dit bijgerecht laat je keuken (en huis) heerlijk ruiken en het water je in de mond lopen. En zeg nou zelf: op elke kersttafel horen stoofpeertjes, niet waar?
Ingrediënten:
Voor de stoofperen:
1 citroen
6 Gieser Wildeman stoofperen
250 ml rode wijn of rode bessensap
75 gram suiker
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
1 gedroogd laurierblaadje
Salade garnering:
2 handjes à 35 gram (ongezouten) hazelnoten
1 komkommer
150 gram fetakaas, (brie, blauwe kaas of andere kaas die je lekker vind)
100 gram Veldsla
Dressing:
100 ml balsamicoazijn
1/2 tl basterdsuiker
200 ml vocht van de stoofperen
Bereiding:
Stoofperen:
Wanneer de peertjes een dag van tevoren bereid zijn, zijn ze het lekkerst. Je kan ze afgedekt in de koelkast bewaren en weer kort opwarmen vlak voor het serveren.
Was de citroen en schil met een dunschiller een paar reepjes van de schil.
Schil de stoofpeertjes (laat de steeltjes zitten).
Doe de stoofperen in een ruime pan, voeg de wijn toe en vul de pan aan met water tot de peertjes net onder staan. Voeg de reepjes citroenschil, de suiker, de kruidnagel, het laurierblaadje en het kaneelstokje toe. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en stoof ongeveer twee uur op laag vuur.
Laat de peertjes afkoelen in het vocht.
Dressing:
Voeg voor de dressing ongeveer 200 ml van het stoofperen vocht toe aan een steelpannetje samen met de basterdsuiker. Breng aan de kook en laat op laag vuur een beetje indikken. Het mag nog best vloeibaar zijn omdat de dressing verder indikt wanneer het afkoelt. Je kunt testen hoe dik de dressing wordt door af en toe een theelepeltje af te laten koelen en te kijken naar de consistentie.
Draai het vuur uit en laat de dressing even afkoelen. Voeg daarna het balsamicoazijn toe.
De salade:
Snijd de komkommer in blokjes van 1 bij 1 cm, hak de hazelnoten grof en snijd de feta in blokjes.
Verdeel over ieder bord een handje sla, de komkommer, de kaas, 1-1,5 stoofpeer en de dressing.
Smakelijk!
Comments